WebEye® AvlG felhasználói kézikönyv

Bevezetés:

Az AVL Map segédprogram az online készülékkel felszerelt járművek mozgásának figyelemmel kísérését teszi lehetővé. A program a WebEye® rendszert egészíti ki, ebből adódóan kezelésük hasonló.

Belépés az AVL Map programba:

A kapcsolat létrejötte után a csoport járművei megjelennek a felület bal oldalán található járműlistában, valamint a jobb oldali térképszelvényen.A rendszerben lévő járművek adataihoz a felhasználó csak saját jelszó és felhasználói név megadásával férhet hozzá. Ezek az adatok megegyeznek a WebEye® rendszerbe való belépéshez szükséges adatokkal. A sikeres azonosítást követően megkezdhető az AVL Map használata.


A program akkor is megjeleníti a térképet, ha hibásan adjuk meg a belépési kódokat. Ebben az esetben azonban a rendszámok nem listázódnak le és a járművek nem jelenítődnek meg a térképen!


Nézzük meg, hogyan is épül fel a programunk fő ablaka:


Ábra magyarázat:

 

 


menetben van (útirány jelöléssel)

 

 


menetben van (útirány jelöléssel)

az utolsó álláspont, ahol a gyújtást levették (Érkezési pont)

az utolsó álláspont, ahol a gyújtást levették (Érkezési pont)

olyan állási pont, ahol a jármű gyújtáson van, érkezési pont nélkülolyan állási pont, ahol a jármű gyújtáson van, érkezési pont nélkülProgramindítás (AvlG) után a gépjárművek aktuális helyzete, később pedig a megtett útvonala a térképen automatikusan kirajzolódik (a gépjárművek útvonal rajzolása kikapcsolható).


Az AVL legördülő menü tartalma:

Belépés: egy másik csoportba való átjelentkezés a Belépés menüpont segítségével, a már ismert módon megtehető. 

www: a járműlistában kiválasztott járművet külön ablakban megjeleníti a WebEye® rendszerben, ahol azonnali hozzáférhetőséget biztosít.

Riasztási log: a segédszoftver lehetőséget nyújt arra, hogy a járművekbe szerelt egységektől érkező jelzéseket továbbítsa, riasztás formájában (riasztó bekapcsolás, raktér nyitás, pánik gomb).

Súgó: a segédszoftver leírása tekinthető meg. Épp ezt olvassa.

Felhasználói pontok frissítése: a WebEye® rendszerben rögzített ún. Felhasználói pontokat jeleníti meg a térképen. Pontok módosítása, vagy új pontok felvétele esetén ajánlott a frissítés.

Járműlista frissítése: a WebEye® rendszerben később hozzáadott járműveket is láthatóvá tesszük, a csoportból való kilépés nélkül.

Túrakészítő: előre definiált túrák létrehozására szolgál (név, útvonal meghatározás, indulási és érkezési időpont). Lehetőség van különböző szenzorok határértékeinek meghatározására is (egyelőre csak hőmérséklet-mérés). Az itt definiált túra a Túraválasztás menüpontban megjelenik.

Szoftver frissítése: A program folyamatos frissítése itt érhető el.


A Térkép legördülő menüpontjai:

Nyomtatás: Módunkban áll kinyomtatni a jobb oldali térképrészletet.

JPEG: JPEG-es képi formátumban elmenthetjük az aktuális térképszelvényt.

Címkeresés: A kereső használata nagyon egyszerű. Kitöltve az egyes mezőket a keresett adattal vagy adat töredékkel (város kötelező),a Keresés gomb megnyomásával a keresés elindul és megkapjuk a találati listát. A listából kiválasztva a keresett sort, az adat által megkívánt részletességgel megmutatja a települést, kerületet, utcát, amelyet kerestünk.

Saját pontok: A már említett Felhasználói pontokat jeleníti meg egy külön ablakban.

Nagyítás: Előre definiált nézet választás lehetőség.

Európa-Térkép betöltése: A legördülő menüben kiválasztható a betölteni kívánt ország, illetve település térképe (országonként eltérő!).

A listában kijelölt magyarországi településekről (megyék szerint csoportosítva) a nagyítás után utcaszintű térképet kaphatunk.


A Nyelv legördülő menüpontjai:

A program lehetőséget nyújt más nyelven való megjelenítésre is. Az általunk kiválasztott nyelv kijelölése után a program automatikusan átvált a kért nyelvre.

Jelenleg az alábbi nyelveken elérhető a program:

 • Magyar
 • Angol
 • Német
 • Román
 • Horvát
 • Lengyel
 • Szerb
 • Spanyol
 • Szlovák
 • Cseh
 • Portugál
 • Szlovén

Az eszközsávban található gombok és azok funkciói:

 
normál kurzor
 
riasztás üzeneteket listázza ki


térkép alapméret állítása


súgó


vonalzó (távolságmérés)

állapotjelző (zöld=OK, piros=kapcsolat)

előre definiált térkép nézet(ek) /Budapest/

jármű követése

nyomtatás


felhasználói pontok megjelenítése/elrejtése


nyomtató beállítás

irányítószámok megjelenítése/elrejtése

mentés jpeg formátumban

lista keskenyítése (nagyobb felületű térkép)


címkeresés ablak


eredeti méretű lista (normál felületű térkép)

saját pontok

lista szélesítése (normál felületű térkép)
kapcsolódás a webes felülethez (WebEye®)  


Általános térképkezelés:

Az AVL Map térkép mezője egy interaktívan használható térkép-ablak. A bal egérgomb segítségével lehet a térképet nagyítani, a jobb egérgomb segítségével kicsinyíteni. Az egér jobb gombját nyomva tartva egy ablak jelölhető ki és ekkora ablakba fog a térkép nagyítani. Shift+bal egérgombbal a térképre kattintva helyi menüként megjelenik az adott ponthoz tartozó járművek listája.
 

Járműlista:

A felület bal oldalán található táblázat a csoportban szereplő járműveket listázza ki, a hozzá tartozó információkkal.
 

A felület színei:

Az állapotjelző színek az utolsó pozíció rubrika hátterét színezik:

 

a járműtől nem érkeznek üzenetek. Az idő múlásával a lila szín egyre sötétebb lesz.

  nincs kapcsolat a járművel. Amennyiben a járműtől egy nap elteltével sem érkezik üzenet, a lila szín barnára vált. 
 a jármű riasztott állapotba került.  a riasztás nyugtázva lett, de a riasztás nem szűnt meg.
 a szűrési feltételeknek megfelelő járművek (szűrési feltétel megadása nélkül az összes jármű).  

Az információs ablak színei a riasztás állapotáról adnak információt és az egész sort színezik:

a riasztás aktív                                          a riasztási ok megszűnt, de nem lett lenyugtázva.


Részletes járműinformációk lehívása:

Jobb egérgombbal a járműre kattintva a következő műveletek hajthatók végre:

Riasztás vége: Riasztott állapotban a jármű mellé rendelt utolsó üzenet háttere pirosra változik. A menüpont segítségével ez az állapot megszüntethető.

 

Járműláthatóság:

Elrejt: segítségével kiiktathatjuk az adott jármű(vek) térképes megjelenítését.

Megjelenít: segítségével engedélyezzük az adott jármű(vek) térképes megjelenítését.

Mutat csak: segítségével csak adott jármű(vek) térképes megjelenítését engedélyezzük.

A csoportbontásokat az adatbázis oldalon tehetjük meg.

Útvonal törlés: a jármű által megtett és a térképen kirajzolt útvonalat törli.

Túraválasztás: a korábban definiált túrák betöltésére és új túra felvételére szolgál.

Szenzor határérték: Ez a beállítási felület csak akkor lesz aktív, ha a gépjárműben van bekötött analóg vagy digitális érzékelő (hőmérséklet, üzemanyag szintmérő, ajtó ki/be, aggregátor stb.)

Járműmódosítás: a jármű típusa, útvonalának színe, valamint az adattáblán megjelenő információ módosítása lehetséges. Több jármű egy helyen történő mozgása esetén, a könnyebb áttekinthetőség érdekében, ajánlott a különböző útvonalszínek hozzárendelése.

Szűrés: A járműlista alatt található sorok megkönnyítik a keresést. Segítségükkel rendszámra (vagy annak töredékére), illetve túraútvonalra kereshetünk. Az aktuális szűrés eredménye mindig a legfelső sorba kerül.

Beérkező riasztás esetén a jármű rendszáma melletti Utolsó üzenet háttérszíne pirosra vált, a járműlista alatt láthatóvá válik a riasztás oka, szintén pirossal jelölve. A riasztás nyugtázásához a járműlista riasztott sorára kell kattintani.

A riasztási eseményekről a felület jobb oldalán (térkép szekció) található Riasztások fülre kattintva kaphatunk részletes tájékoztatást. Kilistázva látható a riasztás idő, a jármű rendszáma, pozíciója (felhasználói pont), az üzenetek oszlopban a riasztási üzenetek (riasztási okok és nyugták). Ebben az ablakban bármelyik lista elemre kettőt kattintva a riasztáshoz tartozó jármű kiválasztódik a járműlistából.

Egyéb beállítási lehetőségek: A térképszelvény fejlécében található a Térkép, Riasztások és egy Beállítás fül. A Térkép fül a térképi funkciókat látja el. A járművek állapotát monitorozza, 15 illetve 60 másodperces frissítéssel. A Riasztások fül a beérkezett üzeneteket monitorozza a riasztás azonosításához szükséges paraméterekkel (a kommunikáció is itt folyik!). A Beállítás felület az útvonal rajzolásának ki- és bekapcsolására, valamint az útvonal megjelenítés időtartamának beállítására szolgál.