OBU praktikák

Társaságunknál folyamatosan elérhetőek az E-útdíj bevallására alkalmas fedélzeti egységek. Ezen eszközöknek elterjedt neve még az OBU, amely az angol 'On Board Unit' (azaz fedélzeti egység) kifejezésből származó mozaikszó.

A forgalmazott OBU egységek két verzióban érhetőek el, alapvetően a beszerelés módjában van különbség:

1, WebEye Road Mobile - a készülék egy szivargyújtó csatlakozóval van ellátva, így csatlakoztatása a jármű elektromos rendszeréhez gyors, és egyszerű.
Egyszerű üzembe helyezhetősége mellett azonban figyelembe kell venni, hogy amilyen könnyen csatlakoztatható az elektromos rendszerhez, ugyanilyen könnyen el is távolítható, vagy adott esetben egy rossz érintkezés esetén esetleg számolni kell azzal, hogy a készülék (és ezen keresztül az útdíj bevallás) működése is megbízhatatlan lehet.
Ezen túlmenően előfordulhat, hogy emberi tényező, vagy puszta feledékenység miatt esetleg nem történik meg a készülék csatlakoztatása, és emiatt nem kerül sor az útdíj bevallásra sem.
A fenti okok miatt javasolt az OBU készülékek fix bekötése a jármű elektromos rendszerébe!

2, WebEye Road - a készülék nem rendelkezik szivargyújtó töltőbe dugható csatlakozóval, ezért beszerelése szakszervizben, vagy szakképzett szerelő által történik.
A bekötés módjából következően a legnagyobb működési biztonságot nyújtja, kizárható a véletlen vagy akaratlagos kihúzás/kihúzódás, és még szivargyújtó aljzatot sem foglal.

További előnye a fixen bekötött készülékeknek, hogy az útdíj bevallási szolgáltatáson kívül az ügyfél ezekre az eszközökre WebEye járműkövető szolgáltatást is igénybe vehet.